Bucurestiul este iar un imens santier

Ca-n vremurile bune! După ce în anii boom-ului imobiliar nordul orașului a fost principalul pol de dezvoltare imobiliară, cererea a revenit, iar apetitul pentru construcții noi e în creştere.

Text Mirela Lazăr

 

 

Intensificarea activităţii în sectorul comercial al pieţei imobiliare nu a rămas fără răspuns în sectorul rezidenţial. 2015 a fost cel mai bun an după ieşirea din criză, cu peste 11.000 de unităţi finalizate în Bucureşti şi împrejurimi.

O analiză realizată de compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker arată că în această zonă se dezvoltă 350 de proiecte rezidenţiale, iar gradul de absorbţie a noilor locuinţe depăşeşte 70%.Elementele care au contribuit la îmbunătăţirea acestui indicator au fost ieftinirea creditelor ca urmare a reducerii dobânzii-cheie operate de BNR şi creşterea salariilor. Apoi, o altă cauză ar fi dezvoltarea sectorului de birouri în zona de nord. Din moment ce partea de nord a orașului s-a dezvoltat pe sectorul de birouri, cererea pentru apartamente premium vine, în principal, din partea persoanelor cu venituri ridicate, pentru care o locuință în această zonă din București a devenit o necesitate.

Majoritatea cumpărătorilor caută apartamente cu unul sau două dormitoare, cu suprafețe cuprinse între 100-120 mp și prețuri care variază între 150.000 și 300.000 de euro. Tendinţa a continuat şi în 2016, chiar mai accentuat. Peste 3.000 de unități locative noi au fost livrate de dezvoltatori în zona de nord a Bucureștiului în 2016, arată un studiu al Coldwell Banker Affiliates of Romania. Potrivit studiului, circa 2.200 de unități vor fi destinate clasei medii, iar peste 700 de locuințe vor reprezenta segmentul premium.

Segmentul mediu va domina zonele Băneasa și Aviației, în timp ce clasa de lux va acoperi zone precum Dorobanți, Herăstrău, Barbu Văcărescu. „Pe lângă clădirile de birouri, în zona de nord sunt concentrate și marile parcuri ale orașului, dar și zone verzi”, susține Matei Maloș, Managing Partner la agenția de consultanță imobiliară HomeFinders. Potrivit acestuia, piața imobiliară va crește și peste granițele Bucureștiului. „De anul viitor ne așteptăm să apară cerere și în zonele din afara Capitalei. Tot pe zona de nord. Ne referim la Otopeni și la Corbeanca.” Un calcul realizat de Coldwell Banker arată că, astăzi, achiziţia unei locuinţe noi este de trei ori mai accesibilă decât în perioada de boom imobiliar. În 2008, chiar dacă o persoană cu venituri medii şi-ar fi adunat toţi banii pe care îi câştiga, nu şi-ar fi putut permite să cumpere un apartament de 50 mp mai devreme de 33 de ani, în timp ce astăzi, achiziţia s-ar putea realiza în aproximativ 11 ani.

Scrie un comentariu: