Miami oraşul dintre plajă şi artă

Miami, poate destinaţia cu cea mai exotică faimă de pe mapamond, este un hub cultural incredibil, un spaţiu unde arta şi distracţia colosală se împletesc absolut perfect

Text și foto: Dana Panghe

„Iar te duci în Miami? Dar nu ţi-a ajuns?“, mă întrebau prietenii exasperaţi după ce i-am anunţat că plec în Florida, SUA, pentru al treilea an consecutiv. Iar eu nu obosesc niciodată să le povestesc, încă o dată, că Miami e mult mai mult decât plajă fierbinte, party-uri memorabile şi festivaluri cu DJ renumiţi. Deşi chiar şi acestea, în Miami, capătă valenţe epice… Întotdeauna am ales luna martie pentru sejurul în Miami, pentru că e cea mai potrivită lună din an pentru concedii în Florida – temperaturile ating doar 30 de grade în timpul zilei (da, ai citit bine!) şi ploile, care seceră zilnic atmosfera, sunt scurte, dar afurisite. Acolo, verile sunt împânzite de uragane de diverse intensităţi, iar umiditatea e foarte greu de suportat, chiar şi pentru localnici. Spre ruşinea mea, am avut surpriza să constat că limba engleză nu mă ajută deloc în Miami. Aici, peste 80% din populaţie este de origine latino şi ar fi fost perfect să fi reţinut ceva mai mult vocabular în spaniolă din infuzia TV de telenovele din adolescenţa mea! Astfel, am auzit destul de des scuza „Perdon, no hablo ingles!“ şi îmi era ciudă că spaniola mea de entry level nu era întotdeauna suficientă.

Miami este construit pe sistemul oraş în oraş, micile periferii de odinioară s-au transformat azi în oraşe propriu-zise. E şi cazul regiunii Doral, una din cele 34 de municipalităţi din Miami, aflată la 20 km de downtown Miami şi care a fost desemnată a doua cea mai sigură zonă din Statele Unite ale Americii. Nu degeaba aici te poţi caza liniştit în apartamentele luxoase dintr-unul dintre complexele de locuinţe construite de firmele lui Donald Trump! În plus, în Doral ai să găsești cea mai mare comunitate de români din Miami, aşa că nu m-a surprins să-mi aud limba maternă vorbită la coadă la Marshall, spre exemplu, unul dintre cele mai ieftine şi mai ofertante lanţuri de hypershop-uri de haine şi amenajări interioare de la ei (şi pe care nu trebuie să-l ratezi pentru un shopping spree pe cinste!). Cu toată documentarea pe care mi-o făcusem din ţară (visitFlorida.com e cea mai bună sursă de informaţii turistice), Miami mi s-a dezvăluit mai surprinzător decât mă aşteptam. Ai nevoie de câteva zile pentru a savura pe îndelete clădirile Art Deco din Miami Beach şi pentru a-ţi clăti privirile cu nuanţele de roz pastelat, verde fistic şi bleu ciel care predomină pe faleza din South Beach.

O zi am dedicat-o explorării cu vaporaşul a unora dintre zecile de insule artificiale din Miami şi în care m-am suit din portul turistic Biscayne Bay, pentru un bilet de 35 de dolari. Nu mi-e ruşine să spun că mi s-au umezit ochii atunci când am trecut pe lângă somptuoasa vilă roz localizată pe Isla de las Estrellas (Insula Celebrităţilor), care a aparţinut lui Elizabeth Taylor şi unui fost iubit al acesteia, dar, în schimb, m-am amuzat copios la vederea iahtului sclipitor care era ancorat în faţa vilei baschetbalistului Dennis Rodman. Şi, nu mă invidia, dar în fiecare marţi şi joi, de la şase seara, am participat la clase gratuite de yoga, predate de un instructor în superbul parc Peacock. Namaste!

Puteam să ignor Parcul naţional Everglades, cu care se mândresc locuitorii Floridei? Pentru o excursie de o zi în delta Everglades, pe unde curge al doilea cel mai încet râu din lume, am scos din buzunar 40 de dolari, iar de banii aceştia am văzut zeci de aligatori graşi şi puturoşi, păsări exotice şi nuferi mari şi înfloriţi, iar pentru 5 dolari în plus am putut mângâia un pui de „gator“ (da, americanii te taxează şi când respiri!).

Pentru muzee am rezervat aproape cinci zile de fiecare dată şi tot nu mi-a ajuns! În Boca Raton, oraş rezidenţial din Miami, ai cărui locuitori majoritari sunt americani mutaţi din nordul ţării, Snowball, motanul cu şase „degete“ primit cadou de Hemingway de la un căpitan de vas! M-am pierdut în acest loc paradisiac, care în weekenduri găzduieşte nunţi sau petreceri aniversare. Ce romantic! Împrejurul casei cresc papaya, tufe de mimosa, cireşe de Barbados, copaci-lalea, iasomie, ardeii din specia urechi de elefant, hibiscus, nuferi şi multe alte specii de flori şi copaci. Tot în acea zi am avut parte de o experienţă cu multă adrenalină! Cu 100 de dolari mi-am cumpărat o excursie de o zi în larg, în care aveam incluse băuturi şi gustări savuroase la discreţie. Ziua mi-am petrecut-o socializând cu ceilalţi zece turişti de pe vas, care proveneau din diverse colţuri ale lumii, dar mai ales în ocean, făcând snorkelling pe o limbă de apă în care se intersectau Oceanul Atlantic cu Golful Mexic şi căznindu-mă să vâslesc la caiac, iscodind junglele de mangrove şi pipăind curioasă recifele de corali.

La a treia vizită în Miami am vrut să aflu mai multe despre istoria recentă şi ceva mai… tehnologică a Americii. Aşa că am pornit într-o excursie spre Cape Canaveral, la Kennedy Space Center, inaugurat în 1962 la ideea preşedintelui Kennedy şi situat pe insula Merritt de pe coasta Atlanticului, la patru ore distanţă de centrul Miami. Complexul turistic Kennedy Space Center dezvăluie turiştilor, cu multe informaţii din fizică, povestea programului spaţial lansat de americani. Acolo poţi să vezi naveta spaţială Atlantis, care făcea parte din flota NASA, istoria programului Apollo şi a rachetei purtătoare Saturn, turnurile de control din anii ’60, mostre din solul lunar, dar şi ce mâncare aveau astronauţii americani în meniul din… spaţiu. Wow! Cu siguranţă nu am cuprins toată experienţa mea made in Miami în articol, însă am tot timpul să învăţ spaniolă, până la anul, în martie, când mi-am propus să revin pe aceste plaiuri însorite şi înţesate numai de voie bună.

 

 

Scrie un comentariu: