Pălăria, un accesoriu șic

Este ea un accesoriu, un moft, o necesitate în anumite ocazii și momente? Pentru mulți poate părea un obiect desuet sau efemer, dar să nu uităm că în trecut pălăria era un accesoriu mai mult decât necesar, era obligatoriu în ținuta unei femei pentru că ea definea statutul social, dar și eleganța acesteia. Astăzi, în funcție de model și ținută, pălăria creează o imagine șic, te scoate cu succes din anonimat dacă o alegi și o porți cu stil și atitudine

Text Nicole Luminița Anghel

Mai jos ai în cuvinte și imagini opinia a patru doamne artiste ce au poziționat pălăria la rang de artă contemporană: Kristina Dragomir, Ana Istodorescu – designer Nita Sao, Mădălina Vlad și Cosmina Nicolescu – designer Fandacsia.

Pălăriile pe care le creez astăzi nu se mai «aşază» pe cap, ci îl reconfigurează prin forme volumetrice.” Kristina Dragomir. Conceptul care stă la baza tuturor colecțiilor sale este Heads Not Hats. Alteța Sa Regală Principesa Moştenitoare i-a oferit, în numele Majestății Sale Regele Mihai I, certificatul de Furnizor al Casei Regale a României, ca semn de recunoaştere şi de apreciere a calității deosebite pentru pălăriile create.

 

Designerul Mădălina Vlad lucrează și accesorizează fiecare piesă manual, încurajând femeile să opteze pentru unicitate. „Pălăriile au fost, de-a lungul timpului, un simbol al statutului social și al eleganței. După anul 2000, pălăria a devenit un semn de îndrăzneală și asumare, un melanj între senzualitate și eleganță. Accesoriile pentru cap sau pălăriile vin ca o completare a ținutei.”

Eticheta purtării pălăriei

Regula principală a purtării pălăriei: nu trebuie dată jos când se intră într-un spațiu închis, excepţie făcând doar atunci când îngrădește vizibilitatea într-o sală de spectacol

„Din dragoste pentru pălării. Din admirație pentru femeile care le poartă frumos. Din dorința de a pune punctul pe i-ul din aproape orice outfit. Așa s-a născut NITA SAO – fascinators, hatinators & hats. Pălării și alternative la pălărie, create manual și unicat, cu drag, pentru femeia altfel. Pentru cea care iese din monotonia hainelor office cu ajutorul unei bentițe şic… înlocuită de un fascinator jucăuș în drum spre o seară cu prietenele. Cea care știe puterea privirilor aruncate de sub o pălărie cu boruri ample.

Femeia mereu aparte, încrezătoare, greu de uitat.” Ana Istodorescu „Fandacsia este o pălărie light, care nu se îndeasă, ci plutește, nu acoperă, ci ornează și nu umbrește, ci atrage atenția.

 

Deci inutilă. Unele dintre cele mai bune lucruri sunt inutile, de altfel. Este un pampon autoironic pentru doamne mature care știu că feminitatea e o chestie căzută în derizoriu dulceag pe care doar un gest excesiv îl poate sfrunta. Și uneori să adopți un exces face bine la ten.” Cosmina Nicolescu Fandacsia

 

 

 

Scrie un comentariu: