De ce trebuie să te pierzi ca să te regăsești

“Primăvara e sinonimă cu renașterea, iar în revistele de femei și pe site-urile dedicate tot lor acest lucru se traduce prin multe articole despre un început nou pe plan profesional, în relații, detoxi eri ale trupului și minții și metamorfoze de toate felurile”

De Diana Mărășoiu

Eu, una, nu cred în schimbări radicale de pe o zi pe alta și nici măcar de la un sezon la altul. Nu cred că astfel de transformări sunt sănătoase și reale și cred că mai devreme sau mai târziu te vei întoarce la vechile obiceiuri dacă nu ai renunțat de bună voie și nesilită de nimeni la ele.

   Cred însă că soarele și căldura te ajută să-ți recâștigi energia, îți insuflă dorința de a schimba lumea și-ți dau și un dor incredibil de ducă. Și de asta primăvara te simți mai tu. „Not All Who Wander Are Lost”, spunea Tolkien, iar eu îi dau dreptate. Nu cred că te poți regăsi dacă nu te pierzi, dacă nu ieși măcar un pic din zona ta de confort. Nu cred că sunt șanse mari să schimbi ceva în bine la tine dacă stai acasă, confortabil, în patul tău și te gândești că nu mai merge așa, că nu-ți place jobul, că nu ești fericită cu partenerul tău, că ți-ar plăcea să locuiești în altă parte.

Mie mi se pare că nouă, românilor, ne lipsește foarte tare acel an sabatic pe care și-l iau de obicei tinerii în străinătate când pleacă în căutarea sinelui. Ne angajăm de multe ori imediat după terminarea liceului pentru a ne putea întreține singuri, alegem un job la care să fim primiți și fără să avem încă o calificare propriu-zisă și adesea rămânem blocați în domenii care nu ne aduc niciun fel de bucurie, ci doar un venit stabil. Iar în cazul relațiilor se întâmplă cam același lucru. Fugim de relațiile solicitante care necesită un efort în plus, găsim locuri călduțe și rămânem blocați pe ele ajungând în timp să acumulăm multe-multe frustrări.

“Dacă nu ai avut anul sabatic pe care-l meritai, poți avea vacanța sabatică în timpul căreia să te deconectezi complet de la muncă, de la relații imperfecte și să-ți reconstruiești încet-încet legătura cu tine”

Nu ne permitem luxul să ne plictisim și, pentru că nu ne permitem luxul să ne plictisim, nici nu avem timp cu adevărat să ne gândim la nevoile noastre. Ne trezim, mergem la job, ajungem acasă și ne uităm la un calup de seriale pentru a evada din lumea noastră, iar în weekend suntem prea obosiți pentru a face ceva măreț. Amânăm totul pentru o perioadă îndepărtată când vom avea mai mulți bani, mai multă liniște, mai puține frici, perioadă care nu va veni, poate, niciodată.

Ce putem face, în schimb? Dacă nu vom avea niciodată parte de acel an sabatic pe care să-l trăim fără frica zilei de mâine, putem profita mai mult de zilele de concediu. Știu că nu sunt multe, dar eu încerc să mi le planific mereu altfel decât ca pe o continuare într-un alt peisaj al vieții mele obișnuite.

Iarna aceasta am plecat în Thailanda ca să am, în principiu, tot ce-și dorește orice român, soare când tuturor le este frig. Însă odată ajunsă acolo mi-am dat seama că nu e de ajuns să beau Matcha Green Latte în loc de cafea, să înlocuiesc supele cremă cu Tom Yum și să înot într-o apă incredibil de albastră. Mi-am dorit să mă întorc schimbată din vacanța asta, așa că m-am dus pentru prima oară la Water Rafting, am vizitat un sanctuar cu elefanți salvați, am mers într-un Night Safari, am încercat toate tipurile de masaj posibile și imposibile. Și pentru întâia dată în viața mea nu m-am mai simțit presată de timp și nici nu am simțit că fac prea multe lucruri într-o singură zi.

Așa că sfatul meu e să nu lași rutina, care-ți va invada oricum viața de zi cu zi, să-ți invadeze și vacanțele. Dacă nu ai avut anul sabatic pe care-l meritai, poți avea vacanța sabatică în timpul căreia să te deconectezi complet de la muncă, de la relații imperfecte și în care să-ți reconstruiești încet-încet legătura cu tine. Pentru că de acolo pornesc toate. Dacă vei fericită cu tine, vei fericită cu tot ce are legătură cu tine. Dă-ți voie să visezi și mai ales dă-ți voie să-ți îndeplinești visurile atunci când timpul e de partea ta.

 

Scrie un comentariu: