Strada Monument

Se numește Alexandru Philippide și e una dintre cele mai scurte
din Capitală. Imobilele o transformă într-un muzeu arhitectonic în aer liber.

De Horia Ghibuţiu; Foto: Arh. Dan Vucicovici

Bucureștiul frumos, orașul pe care ni-l dorim, există. Trebuie doar să-l descoperim, așa cum face reporterul, în timp ce se plimbă agale pe Alexandru Philippide, o străduță aflată între Dacia și Polonă, însoțit de arhitectul Dan Vucicovici, care îi dezvăluie stilurile în care au fot ridicate clădirile.

În fapt, imobilele de pe Philippide, unele intrând la categoria „case care nu mai plâng”, altele așteptând renovarea, sunt tot atîtea exemple de stiluri. Predomină stilul neoro- mânesc datând din perioada interbelică, dar se pot întâlni și elemente de art deco ori art nouveau. Cum intri din Polonă pe Philippide, pe partea stângă, își etalează semeția un bloc semnat de arhitectul Jean Monda. Brâurile roșii de sub ferestrele imobilului vorbesc de la sine despre stilul art deco imprimat în Bucureștiul anilor 30 ai secolului trecut.

Nota dominantă a clădirilor în stil neoromânesc e dată însă de culele trimițând la cea de la Măldărești, cea mai veche din țară. Aceste cule (construcții semifortificate, termenul culă provenind din turcă și însemnând turn) te transportă într-un București cu o arhitectură încă nealterată de anii ce aveau să vină. Valoarea străzii monument sporește și datorită locuitorilor de odinioară, cum menționează plăcuțe comemorative: aici au trăit și creat poeții Ion și Dinu Pillat, dar și Nicu Constantin, actor de comedie și om de omenie.

 

Scrie un comentariu: