Infertilitatea cauze și soluţii

Dr. Alina Bolintineanu, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializare reproducere umană asistată – fertilizare in vitro
Infertilitatea cauze și soluţii. Știaţi că un cuplu din patru nu poate avea copii? Aceste statistici au fost dezvăluite de curând de Organizaţia Mondială a Sănătăţii iar viitorul nu sună bine. Noi am stat de vorbă cu medicul Alina Bolintineanu de la spitalul Wellborn și am a at care sunt cauzele infertilităţii dar și ce soluţii există.
De Simona Prisacariu. Foto: PR

Care sunt cele mai întâlnite cauze ale infertilitătii feminine/ masculine?

Factorul feminin este răspunzător de aproximativ 20-35% din cazurile de infertilitate (infertilitate de cauză tubară, infertilitate prin anovulație, sindromul ovarelor micropolichistice etc.) Factorul masculin este răspunzător de aproximativ 20-30%, dar în ultimii ani a fost implicat și până la 50% (anomalii de număr și/sau morfologie a spermatozoizilor, cauze obstructive, cauze infecțioase etc.). Factorii combinați sunt răspunzători de aproximativ 25-40% din cazurile de infertilitate iar infertilitatea fără o cauză aparentă apare în 10-20% dintre cazuri.

Ce legătură există între fertilitatea femeilor și vârstă?

Pe măsură ce femeia îmbătrâneşte, are loc o scădere atât a numărului cât și a calităţii ovocitelor, și implicit o scădere a fertilităţii naturale, a ratei de sarcină prin fertilizare in vitro, o scădere a ratei de implantare a embrionilor, o creștere a ratei de avort și o creștere a numărului de sarcini cu anomalii cromozomiale (de exemplu Trisomia 21-Sindromul Down).

Ați întâlnit paciente care au folosit metode contraceptive ani întregi, fără să știe de fapt că au o problemă cu fertilitatea?

Da, am întâlnit și astfel de cazuri. Desigur, folosirea metodelor contraceptive este un lucru recomandat în cazul în care nu se dorește o sarcină, însă acestea trebuie administrate conform indicațiilor medicului. Dacă există suspiciunea unei posibile probleme de fertilitate, se poate face o evaluare și, în funcție de rezultat, se alege metoda potrivită. Nu stă în competența medicului ginecolog să evalueze fertilitatea pacientei. Acest lucru se evaluează de către un specialist ce deține competențe în acest domeniu.

Ce metode de evaluare a fertilitătii există?

Evaluarea fertilităţii se face în cuplu. Se vor testa în primul rând parametrii spermei, permeabilitatea trompelor și funcția ovariană dar mai ales rezerva ovariană. Însă nu trebuie neglijate și alte cauze care pot produce infertilitate sau fertilitate scăzută (probleme tiroidiene, infecții, anomalii uterine, probleme metabolice precum diabetul, disfuncții sexuale etc.)

Când se poate pune un diagnostic de infertilitate?

Atunci când după un an (sau mai mult timp) de încercări , fără a folosi nici o metodă de contracepție, un cuplu nu obține sarcina, trebuie să se adreseze medicului cu supraspecializare în infertilitate pentru evaluare și tratament. Dacă vârsta femeii este peste 38 de ani, evaluarea medicală se impune mai repede de un an. Asta pentru că fertilitatea femeii scade dramatic după 38 de ani.

Ce înseamnă fertilizarea in vitro?

Este o metodă de reproducere asistată care constă în obținerea de embrioni în laborator, prin fertilizarea unui ovocit cu un spermatozoid, și introducerea embrionilor în uter în vederea obținerii unei sarcini.

Care este diferența dintre fertilizare și inseminare?

Inseminarea este o metodă simplă de reproducere asistată, aceasta constă în introducerea probei de spermă, preparată în laborator, în cavitatea uterină, atunci când partenerul feminin este la ovulație.

Când este contraindicată FIV? Există o limită de vârstă?

Situațiile în care procedura de FIV este contraindicată sunt puține: pacientele diagnosticate cu cancere de orice fel, pacientele la care rezerva ovariană este minimă și șansele de sarcină sunt cuantificate ca fiind sub 1-2 %.

În principiu, vârsta limită este 49 ani, însă peste 40 ani se recomandă de regulă FIV cu ovocite donate, având șanse mult mai mari de reușită decât FIV cu ovocite proprii.

Pacientelor care au apelat la fertilizare in vitro le este recomandată cezariana?
Dacă da, de ce?

Pacientele cu sarcină obținută prin FIV nu au recomandare absolută pentru naștere prin cezariană, este adevărat însă că rata de nașteri prin operația cezariană, în cazul sarcinilor obținute prin FIV, este mai mare. Modul de naștere se va decide pe parcursul evoluției, se procedează ca în orice altă sarcină, indiferent că este spontană sau obținută prin metode de reproducere asistată.

De ce îi sfătuiți pe posibilii pacienți să aleagă Wellborn și nu alte spitale cu același profil?

Spitalul Wellborn este unul complet, cu servicii integrate și  complexe care acoperă toate aspectele legate de sănătatea femeii și reproducere. Personalul este permanent, laboratorul este disponibili în orice zi a săptămânii, chiar și în weekend. Există posibilitatea de testare genetică a embrionilor prin screening sau diagnostic genetic preimplantator (PGS sau PGD), care reprezintă o posibilitate tehnică și terapeutică foarte avansată fiind un real ajutor pentru cuplurile cu eșecuri de reproducere anterioare sau pentru femei cu vârsta peste 40 de ani.

De ce i-ați sfătui pe pacienți să aleagă Wellborn și nu un spital din afară tării?

Wellborn este primul spital din România dedicat în exclusivitate fertilității și medicinei materno-fetale și singurul One Stop Clinic de profil din țară. Este centrul FIV cu cele mai multe procedure lunare de acest tip la nivel național și se bucură de o rată de succes superioară, chiar și pentru femeile de peste 35 de ani. Condițiile medicale de tratament sunt similare cu cele din străinătate. Prețurile sunt similare cu cele din străinătate la metodele de reproducere asistată, dar considerabil mai mici la intervențiile chirurgicale care necesită spitalizare. Pacienții beneficiază de un sistem complet de servicii personalizate.

Scrie un comentariu: