Cursuri și ateliere la modă, lecții de relaxare și creativitate pentru oameni mari

citat

Îndemnul învățați, învățați și iar învățați pare mai actual ca niciodată. Tot mai multă lume participă la cursuri și ateliere să se relaxeze și nu nepărat pentru o diplomă. Unele cursuri sunt gata într-o zi, altele durează chiar și câteva săptămâni sau luni.

Istoria modei, pictură, caligrafie, atelier de poezie, dicție sau cum să faci mandale, pâine cu maia, un film scurt și cafea. Sunt doar câteva dintre zecile de cursuri și ateliere creative organizate numai în București. Oferta a crescut odată cu interesul. Fundația Calea Victoriei ține cursuri din 2008 iar comunitatea lor a ajuns să numere astăzi 14.000 de oameni. Cine sunt cei care spun prezent la cursuri? Ei bine, dintr-o grupă pot face parte un contabil, un IT-ist, un om din publicitate, un freelancer, un student, un doctor și un avocat. Iar rostul participării nu este strict învățarea. Dobândirea noilor abilități și informații vine la pachet cu relaxarea minții și noi prieteni. Cei care organizează ateliere s-au întâlnit cu situații în care un domn și o doamnă se cunosc la prima ședință și apoi, la scurt timp, se căsătoresc, sau oameni care încep proiecte împreună, după ce au fost colegi la același curs. Etiquette vă prezintă șapte cursuri și ateliere numai bune să vă pună la încercare atenția, răbdarea și creativitatea.

atelier de caligrafie

Sursă foto; Revista de Povestiri

Se spune că arta scrisului de mână e un fel de yoga pentru minte. Cursul de caligrafie e într-adevăr un test de răbdare. Mai întâi, vă întoarceți la bastonașe și liniuțe. Apoi, învățați întreg alfabetul și să scrieți o pangramă. Și uite așa, drumul până la scrisorile de odinioară, redactate cu peniță și cerneală, e mai scurt decât credeți. Deși pariul cu atelierul de caligrafie n-a fost cu miză mare s-a dovedit un succes. A ajuns să fie unul dintre cele mai cerute cursuri din portofoliul Club Revista de Povestiri. “Cine să fie interesat de caligrafie în epoca eficienței? Dar așa e în povești, una te aștepți și alta se întâmplă”, explică Simina Diaconu, fondatoare Revista de Povestiri. De ce a prins atât de bine? Și cum aproape 200 de oameni au învățat deja tainele scrisului de mână: “Poate pentru că e o artă asociată mental cu lumea copilăriei, adică trezește nostalgie pentru perioada fără griji de atunci, poate pentru că e o artă care nu pare greu de deprins de la zero”, conchide Simina.

Caligrafie

Durata:  o lună, 8 ședințe de două ori pe săptămână

Preț: 450 lei – materiale incluse

Unde: Club Revista de Povestiri

cafea

Cât timp buchisiți litere, ca-n manuscrise, aveți nevoie de o cafea tare și aromată să vă păstrați concentrarea. Vă antrenați papilele, învățati cum să preparați licoarea ca un adevărat barista tot într-un curs, la Origo. De unde începeți? “Cel mai bun antrenament este curiozitatea, gustați și memorați notele și aromele tuturor ingredintelor la care aveți acces, astfel se crează memoria senzorială”, ne povestește Mihai Panfil, owner si head barista, Origo. Însă mai există și câteva tactici, una dintre ele este Kitul apă. “Vă puteți crea un kit foarte simplu: trei recipiente cu apă, în primul se adaugă zahăr, în al doilea sare și în cel de-al treilea lămâie. Rolul acestuia este de a vă ajuta să diferențiați intensitatea între dulce, sărat și acru. Înainte și în timpul unei degustări de cafea este recomandat să consumați pâine și apă pentru a nu influența gustul”, ne mai spune Mihai Panfil. Atelierele pregătite de echipa Origo sunt create pentru două categorii de pasionați de cafea: cei care vor să afle cât mai multe informații despre cafeaua de specialitate și cum o pot prepara acasă și cei care vor să devină barista și să profeseze în acest domeniu. Cursul de hobby barista e o sesiune interactivă, cu povești despre cafea de la bobul verde proaspăt cules până la ceaşca plină cu licoarea preferată.

Workshop home barista

Durata: 4 ore

Preț: 400 lei

Unde: http://origocoffee.ro/

Cupping day – degustări săptămânale de cafea

Durata: în fiecare marți

Preț: degustarea e gratuită

Unde: http://origocoffee.ro/

Dacă vă place să scrieți, nu vă irosiți imaginația. Participați la un curs de scriere creativă, uitați de clișee și porniți în căutarea personajelor. Veți avea teme pentru acasă, fișe de lectură și, cel mai important, feedback-ul vine chiar de la scriitorii importanți ai momentului, invitați la atelier. “Antrenorii sunt foarte implicați, fac tot ce pot să vadă progres. În general atelierele se întind pe cel puțin o lună, să fie timp pentru creieraș să se deprindă cu noul know-how”, ne mărturisește Simina Diaconu, fondatoare Revista de Povestiri. Care-i rostul cursului: scrieți mai bine texte cu structură narativă, citiți mai bine, discutați cu oameni pasionați de literatură. Iar în lunile iunie și septembrie, Club Revista de Povestiri ține un atelier de scriere creativă jucăuș și experimental la Vama Veche.

Scriere creativă

Durata: 2 luni, 16 ședințe de două ori pe săptămână

Preț: 800 lei

Unde: http://revdepov.ro/

După cursul de scriere creativă vă puteți înscrie la un atelier de dicție. Scăpați de “ăăăă-uri” și bâlbe prin jocuri amuzante și revelatoare de cuvinte. „Un adolescent surescitat și sceptic descifrează o scenetă fascinantă la piscină”. Înregistrați-vă în timp ce citiți textul repede. Numărați apoi câți “Ș” sunt în text și comparați cu înregistrarea. Câți ați spus? Pasul următor este să vă înscrieți la curs. Și asta pentru că felul în care vorbiți poate face diferența între a fi credibili și a fi neconvingători. Trebuie să știți că o dicție de nota 10 are mare legătură cu respirația corectă: “Sunetele se formează cu ajutorul coloanei de aer care pornește din plămâni. Un firicel de aer va forma un sunet firav și neconvingător. Învățați să respirați eficient pentru vorbire și nu veți mai obosi la mijlocul frazei. Luați aer suficient și vocea voastră se va face auzită!”, ne îndeamnă Melania Medeleanu, prezentator tv și profesor de dicție. Iar ca să vedeți ce înseamnă dicție fără cusur ascultați, pe YouTube, vocea lui Florian Pittiș.

 

Dicție

Durata: 5 întâlniri de câte 2 ore

Preț: 150 euro

Unde: http://melania-medeleanu.ro/

După exercițiul de vorbire, puneți în practică lecția tăcerii. Prima oară când vă întâlniți cu un prieten încercați să nu-l întrerupeți și, mai ales, încercați să nu vă gândiți la altceva în timp ce acesta vă povestește înflăcărat o întâmplare. Ascultați-l pur și simplu. La prima vedere pare ușor, dar dacă nu aveți mintea antrenată s-ar putea să pierdeți esența dialogului. Însă și ascultarea e o artă și se învață. Cei de la Fundația Calea Victoriei au simțit că oamenii au nevoie de îndrumare și pentru a asculta, nu doar pentru a scrie, a vorbi sau a face. “Cred că răbdarea de a asculta ne-o pierdem la școală, unde ni se predă încontinuu și, de regulă, nu suntem ascultați când avem ceva de spus, de întrebat”, spune Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei și cea care a avut ideea organizării unui astfel de atelier. “Am realizat că deseori vorbim, însă rar îi ascultăm pe ceilalți cu adevărat, cu răbdare și deschidere. De aici apar cele mai multe probleme – în cuplu, în relația cu copiii noștri, cu amicii sau cu colegii de serviciu.”

Arta de a asculta

Durata: 5 săptămâni, 5 ședințe o dată pe săptămână

Preț: 250 lei

Unde: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/

atelier floral

Sursă foto: Purple Flowers

Nu aveți nevoie de abilități speciale nici dacă luați parte la un atelier floral. Sunt suficiente curajul și imaginația. “Un atelier de aranjamente florale nu este un concurs. Nu veți primi note. Un workshop de creație ajută foarte mult la creșterea încrederii în sine. La urma urmei nimeni nu s-a născut învățat, iar cu o îndrumare eficientă putem realiza absolut orice, indiferent de câte mâini stângi avem”, ne încurajează Dhaniel Nora, Head Floral Artist, Purple Flowers. Pe lângă partea practică, la atelierul floral se spun și povești, tot despre flori. “Multă lume crede că facem magii. Aproape toți sunt convinși că punem noi ceva în apă de rezistă florile așa de mult. Și mulți sunt dezamagiți când le spunem că singurul truc este că florile sunt proaspete. Un alt lucru interesant pentru oameni este că cel mai mare producător de flori din lume la ora actuală, nu este Olanda, ci Kenia. Olanda este însă cel mai mare comerciant, e singura țară din lume în care există 4 Burse de flori”, ne spune Dhaniel. Restul curiozițăților le aflați la workshopul organizat o dată la două luni de Purple Flowers.

Workshop Passion for Flowers

Durata: 4 ore – o dată la 2 luni

Preț: 240 lei- include toate materialele și florile necesare realizării aranjamentului cu care fiecare participant va pleca acasă

Unde: http://www.purpleflowers.ro/

moda

Mai mult de jumătate dintre cei care merg la cursurile și atelierele organizate de Fundația Calea Victoriei sunt femei. Așa că oferta este pe măsură: istoria parfumului, exerciții de feminitate, atelier de stil, machiaj, istoria costumului, istoria muzicii clasice și istoria modei. La cel din urmă curs, aflați când, cum și unde au apărut mătăsurile, stofele prețioase, corsetele, redingotele, pelerinele, pălările și bijuteriile, dar și marile case de modă și magazine. “Antropologii și istoricii ne spun că în special doamnelor și domnișoarelor le este specifică dorința de a schimba societatea, de a evolua și a învăța continuu, de a studia artele sau științele umaniste sau de a-și dezvolta inteligența emoțională”, explică prezența mai numeroasă a femeilor la cursuri Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei.

Istoria fascinantă a modei europene

Durata: 200 lei

Preț: o lună, 4 ședințe o dată pe săptămână

Unde: http://www.fundatiacaleavictoriei.ro/

Așadar, totul se învață, indiferent de vârstă, ocupație sau talent nativ. Oferta de cursuri și ateliere este bogată și depinde doar de voi să alegeți domenii care să vă îmbogățească și să vă reprezinte. Succes!

Articolul a fost publicat în ediția de print ETIQUETTE Magazine.

 

Scrie un comentariu: