Șampanie, prosecco sau cava? Ce vin spumant v-a veselit vara?

sampanie

Recunoscători pentru o vară fabuloasă, savurăm un pahar de șampanie, prosecco sau cava. Eticheta spune că ciocnitul cupelor e opțională. Deschideți șampania cu grijă, fără să scăpați vreo picătură din licoarea prețioasă, nu lăsați dopul să zboare și, atenție, nu „tăiați” o sticlă de șampanie dacă nu sunteți profesionist! A la votre! Cheers! Salute!

Șampanie

Se spune că cei care câștigă merită șampanie, iar cei care pierd au nevoie de ea. Vin festiv prin excelență, șampania este produsă prin “metoda champenoise”, exclusiv în regiunea Champagne, în Franța.

“Come quickly, I’m drinking the stars!”, Dom Perignon.

Deși fermentarea vinului în sticle era folosită încă din 1531, în regiunea Limoux, Dom Perignon este creditat cu descoperirea băuturii în 1693. Cel mai adesea, “licoarea regilor” este o combinație între Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay. Șampania e lăsată să fermenteze în sticle între trei și cinci ani. În funcție de dulceața gustului, tipurile de șampania sunt brut, extra brut, sec și demi-sec.

Șampania îi face pe tineri înțelepți iar pe vârstnici tineri din nou!”

Cava

Cava se poate produce oriunde în Spania iar metoda de obținere este apropiată cu cea a șampaniei. Și cava e lasată să fermenteze în sticle. Asemănătoare e și clasificarea, însă diferența notabilă dintre șampanie și cava este prețul. Mult mai accesibilă, cava a devenit tot mai populară în ultimii ani. Macabeu, Parellada și Xarello sunt soiurile de struguri din care se obține cava. Cel mai adesea, cava se bea după cină, lângă celebrul desert turron (nuga). Înainte de a deschide sticla, păstrați-o într-o frapieră cu apă și gheață timp de jumătate de oră. Salud!

dop sampanie

Prosseco

Italia este responsabilă pentru “fenomenul Prosseco”. Așa se face că în 2013, „șampania săracului” a depășit în vânzări șampania. Atunci, în toată lumea s-au comercializat 307 milioane de sticle de Prosecco, față de 304 miloane de sticle de șampanie. Spre deosebire de șampanie și cava, prosecco nu e lasat să fermenteze în sticle. Există trei feluri de prosecco: tranquillo, frizzante și spumante. Tranquillo nu are deloc bule, frizzante e semi-spumos iar spumante un pic mai acidulat. Un singur soi de struguri, Glera, e responsabil pentru gustul prosecco. Față de șampanie sau cava, prosecco este un vin care se bea “tânăr”. Se consumă la aperitiv, în timpul mesei sau la desert. În general, prosecco este un pic mai dulce decât șampania. Iar cava este un vin mai sec, în comparație cu prosecco. Cin-cin!

sampanie

Dacă vă plac vinurile spumante e musai să încercați și Franciacorta, originar din nordul Italiei. Crement este un vin spumos produs oriunde în Franța, mai puțin, firește, în regiunea Champagne. Mergeți la sigur cu Blanquette de Limoux, din Languedoc! Iar dacă vreți să gustați un vin spumant din Germania, alegeți Sekt.

Așadar, șampanie, prosecco sau cava? Ce vin spumant v-a înveselit vara?

Consumați alcool cu moderație!

Scrie un comentariu: