Cele 69 de umbre ale lui Nasty

EXCLUSIV pentru www.etiquettemagazine.ro 

INsite

Evident că ştii cine este Ilie Năstase, dar cu siguranţă sunt lucruri noi pe care abia acum le vei afla despre el. 

In ediţia tipărită
logo-articolNR.1 (35) le-ai citit pe primele 25. Iată-le pe restul până la 69. Un text de Horia Ghibutiu. Foto: Cristian Niculae

 

Informaţii în exclusivitate pentru varianta on line a revistei.

26. A solicitat să i se șteargă toate victoriile obținute pentru România, deoarece turenul ATP de la noi se va desfășura anul acesta pe terenuri auxiliare.

27. A declarat că ministrul apărării amână să-l întâlnească în chestiunea siglei Stelei deoarece „probabil sunt rușii la frontieră”.

28. Înainte de acordarea autorizației de funcționare a Arenei Naționale, a opinat că ar trebui închisă Primăria.

29. Și-a lansat o pagină de Facebook, deși recunoaște că nu se ocupă de postări.

30. E de părere că n-ar trebui să i se retragă trofeele Mariei Șarapova, întrucât nici lui Andre Agassi nu i-ar fi fost retrase.

31. A afirmat că dacă ar fi controlate antidoping cele mai valoroase jucătoare, ar dispărea circuitul feminin de tenis.

32. Nasty susține că ar avea nevoie de calmul celui care l-a învins acum patru decenii în finala de la Wimbledon: „În România trebuie să fii Bjorn Borg ca să nu te enervezi la volan”.

33. Conform propriilor mărturisiri, de-a lungul anilor, în România i-a fost luat carnetul de șofer de două ori, iar „o dată am băut prea mult”.

34. Se simte sărac în România și bogat în străinătate.

35. I-a transmis lui Ion Țiriac că la vară, când va împlini 70 de ani, așteaptă un „cadou pe patru roți” de la ex-partenerul său de la dublu.

36. Despe Marcelo Rios, lider ATP în urmă cu 18 ani, a spus sec: „Nici măcar nu mă uitam la el, pentru mine este un idiot”

37. Consideră că „trebuie să ai un pistol ca să câștigi în fața Monicăi Niculescu”

38. Pentru comportamentul său, Ilie Năstase a fost marginalizat în plină glorie, așa cum își amintește fostul jucător de legendă John Newcombe: „în 1972-1973, atunci când Năstase avea o perioadă foarte bună şi se purta atât de urât, încât toată lumea îl marginaliza. S-a întâmplat aşa timp de un an! Nimeni nu mai vorbea cu el, aşa că a fost obligat să îşi schimbe atitudinea”

39. Anul trecut l-a propus pe Ion Țiriac la funcția de premier.

40. În zilele dinaintea Revoluției, Ilie Năstase a plecat la Paris, pentru a-i duce lui Ion Țiriac o armă de vânătoare, pe care „a uitat” să o declare la vamă.

41. Constatând că toți refugiații vor în Germania și nu în România, a propus să li se dea lecții de germană celor care ajung aici.

42. După ce un jurnalist de la „Telegraph” a scris că „e plăcut că Ilie Năstase şi-a luat concediul de la jobul de dictator în America de Sud şi a venit la Wimbledon”, Nasty a fost de părere că s-a tradus prost în România.

43. În timpul unui meci de la US Open (30 august 1979) în care-l înfrunta pe John McEnroe, Năstase i-a cerut arbitrului de scaun să oprească avioanele care decolau de pe La Guardia.

44. În același meci, s-a culcat pe linia de fund a terenului, protestând față de faptul că adversarul său trăgea de timp.

INsite3

FOTO: Cristian Niculae

45. A povestit că s-a despărțit de Diana Ross deoarece părinții tenismanului n-au fost de acord cu această relație.

46. După ce și-a cumpărat un Ferrari cu primii bani serioși cuceriți în tenis, a considerat că a fost o decizie stupidă.

47. Într-un interviu acordat presei elvețiene anul trecut, a afirmat că „după Ceaușescu, nimeni nu ne-a mai spus adevărul”.

48. După un articol scris de Cristian Tudor Popescu, Ilie Năstase a dat un comunicat de presă, solicitând scuze publice. Jurnalistul a răspuns: „Am formulat o opinie în legătură cu declaraţiile d-sale de-a lungul timpului, privitoare la Simona Halep. Dl Năstase îşi păstrează părerile, eu îmi păstrez opinia, nu am a-i prezenta scuze pentru asta.”

49. Năstase a povestit în cartea sa autobiografică, „Mr Năstase”, că în 1966 Țiriac devenise unul dintre cei mai buni jucători din Europa, beneficiind de mici favoruri pentru a merge la turnee.  Ion primea 200 de dolari, cerând 100 și pentru Ilie și amenințând că nu mai participă dacă nu i se dădeau banii.

50. Nasty păstrează acasă un afiș uriaș cu Muhammad Ali, amintindu-și de întâlnirea lor din Las Vegas. Boxerul i-a spus „vino, gură-mare, să facem o poză”, tenismanul replicând „oi fi eu gură-mare, dar sunt mai frumos decât tine”.

51. După finala de Cupă Davis din 1972, Elena Ceaușescu l-a abordat pe Nasty: „Eu și Nicu știm că n-ai vândut meciul”.

52. Mihai Rusu l-a acuzat pe Ilie că România a pierdut acea finală din cauza sa, Năstase neparticipând la pregătiri deoarece onorase un turneu la Seattle.

53. Fosta mare jucătoare Chris Evert l-a avut ca antrenor pe Năstase în competiția World Team Tennis, însă acesta nici nu se prezenta la antenamente.

54. În 2014, Ilie a afirmat că nu vede deloc bine viitorul sportului de la noi și că urmează cea mai slabă Olimpiadă din istoria sportului românesc.

55. În 1977, Năstase şi Ţiriac jucau în sferturi de finală de la Roland Garros împotriva tandemului Panatta şi Bertolucci. Năstase a plătit cuiva 500 de franci ca să-i aducă o piscă neagră. Înainte de a începe meciul, Năstase i-a dat drumul, pisica fugind prin faţa italianului despre care Ilie știa că era superstiţios.

56. Acum trei ani, la patru decenii de la înființarea clasamentului ATP, primul lider al acestei ierarhii s-a așezat în genunchi în fața fostelor glorii Bjorn Borg, Jimmy Connors, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic. „Ei nu aveau cum să îngenuncheze în faţa mea pentru că eu am fost chemat primul şi ei au venit după mine”, a explicat Ilie.

57. O caracterizare din presa americană: „Cel mai bun jucător de la Openul francez rămâne probabil și acum Ilie Năstase, care a avut cel mai artistic joc și cea mai ostentativă personalitate (dar nu mereu atrăgătoare) pe care tenisul a văzut-o vreodată. Însă, oricât de mult îl iubesc pe Ilie, care este un fel de Tom Sawyer român, el a avut numeroase lipsuri și pur și simplu nu puteai avea încredere în el că va câștiga un meci de tenis”.

58. În urmă cu șase ani, a declarat că nu știe de amendă și nici nu intenționează să o plătească după ce a fost amendat de Colegiul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, după niște declarații controversate.

CF175053

FOTO: Cristian Niculae

59. După ce „The New York Times” a sugerat că Ion Țiriac ar fi trișat în finala Cupei Davis din 1972, Ilie a recționat: „niște prostii mai mari decât cel care le-a scris”.

60. În august 1981, Nasty a fost amendat cu 8.500 de dolari și suspendat din turnee vreme de 42 de zile, cea ce însemna că risca să piardă Internaționalele de tenis ale SUA, precum și meciuri din Cupa Davis dacă n-ar fi făcut apel. Amenda i-a fost dată pentru o dispută cu un arbitru de linie, în timpul unui meci de dublu la turneul Head Classic.

61. Amenda de la Head Classic a fost a doua sancțiune primită în același turneu. Cu câteva zile înainte, fusese amendat cu 2.500 de dolari, pentru limbaj nepotrivit și distrugerea rachetei.

62. La un turneu de la Wimbledon, a fost amendat cu echivalentul a 5.000 de dolari pentru o serie de nereguli. Năstase a comentat că primise decizia printr-o „scrisoare de dragoste” de la șeful forului de tenis profesionist, în care era acuzat de hărțuirea adversarilor, contestarea deciziilor luate de arbitrii de scaun, intimidarea băieților de mingi, folosirea unui limbaj inadecvat și a unor gesturi nepotrivite.

63. În volumul „Tennis’s Most Wanted”, se menționează că niciun alt jucător de tenis vreodată nu și-a enervat adversarii așa cum a făcut-o Ilie Năstase.

64. La US Open din 1976, a fost suspendat 21 de zile și amendat cu 1.000 de dolari, pentru proferarea de injurii și comportament nesportiv în meciul împotriva germanului Hans Joachim Pohmann.

65. Într-un meci de Cupă Davis împotriva reprezentativei britanice, Nasty l-a enervat atât de rău cu o remarcă pe David Lloyd încât acesta a venit la fileu și puțin a lipsit să nu iasă o încăierare.

66. În 1972, pe parcursul unui turneu londonez, Nasty l-a scos din minți Clark Graebner, care l-a amenințat pe român că îi va crăpa capul cu racheta dacă mai continuă. Din fericire, Nasty s-a potolit.

67. Probabil cel mai aproape de un contact fizic a fost în meciul cu englezul Roger Taylor, care a fost atât de vexat de comportamentul lui Ilie încât i-a amintit că făcuse box și era gata să îi demonstreze asta.

68. În autobiografia sa, „Open”, Andre Agassi îl numește pe Nasty „un român înalt și stupid” .

69. În volumul „Acing Depression: a Tennis Champion’s Toughest Match”, fostul mare jucător Cliff Richey îl așază fără ezitare pe Ilie în fruntea băieților răi din tenis.

Scrie un comentariu: