Bulgaria a primit în 2015 aproape 1 milion de turişti români

 thracian cliffs

Într-un interviu exclusiv acordat chiar de Ziua Naţională a vecinilor noştri, domnul BRONISLAV DENEV, Consilier economic, Şeful Secţiei Comerciale a  Ambasadei Republicii Bulgaria la Bucureşti vorbeşte despre dinamica relaţiilor intre România şi Bulgaria, despre proiectele şi interesele comune.

Continuarea articolului : În 2015, un milion de turişti români au fost în Bulgaria – NR.1 (35)

Bulgaria-Gerb-and-Flag-1920x1200

 

Informaţii in exclusivitate pentru varianta

on-line a revistei 

Cele mai importante investiţii româneşti în Bulgaria:

OMV Petrom , Rompetrol, Romstal, Budmax, Mobexpert

Companii româneşti înregistrate în Bulgaria

Sofia 1186, Plovdiv  192, Burgas 168, Varna 151, Silistra  91, Dobrich  83, Stara Zagora  77

Veliko Tîrnovo  69, Sliven  62, Pazargik  60, Haskovo 60, Vratsa  47, Vidin 39, Ruse 16

Mai multe despre Bulgaria

Ziua Naţională a Republicii Bulgaria: 3 martie – Ziua Independenţei, dată la care în anul 1878 a fost semnat Tratatul preliminar de la San Stefano, prin care se pune capăt celor 500 de ani de asuprire otomană.

În România trăiesc aproximativ 8.500 de bulgari dintre care majoritatea, aproximativ 5.500  sunt în judetul Timiş (comunităţi importante sunt şi în Arad, Dâmboviţa, Târgovişte, Alexandria şi Bucureşti)

La Sofia, pe strada Mihai Eminescu, funcţionează începând cu anul 1999 Liceul românesc Mihai Eminescu iar în Bucureşti, din anul 1998 Liceul Teoretic Bulgar Hristo Botev (cel mai important poet si revolutionar  bulgar)

Începând cu  anul 2001, odată cu crearea Euroregiunii  Ruse-Giurgiu, în data de 23 aprilie în fiecare an, în Ruse şi în Giurgiu se sărbătoreşte într-o sărbătoare comună Sfantul Gheorghe, protectorul ambelor orașe.

European-best-destination-Plovdiv

Stiaţi că?

Iaurtul îşi are originea în Bulgaria, iaurtul bulgăresc fiind considerat unic în lume datorită prezenţei bacilului Lactobacilus Bulgaricus,  care se găseşte exclusiv în aerul Bulgariei

Bulgaria este privilegiată din punct de vedere ornitologic, teritoriul fiind străbătut de două rute de migraţie a păsărilor – Via Pontica şi Via Aristotelis, amenajându-se în ultima vreme nenumărate locuri de observaţie ornitologică dedicate admiratorilor de specii rare de păsări.

BG1011104

La 50 de minute, cu mașina, de graniţa cu Bulgaria, prin Kavarna, lângă faimosul Cap Kaliakra, în  Dalboka, se află prima fermă de scoici din  Bulgaria, un loc de neratat pentru iubitorii  de scoici şi midii.

În Bolata, la câteva minute de Kavarna, într-un splendid golf perfect pentru plajă şi baie, se găseşte, reconstruită cu metode şi tehnici străvechi, singura reproducere din lume a unei nave tracice de luptă.

În apropiere de Ruse se află cel mai important centru al vechii crestinătaţi bulgare, cu nenumărate situri, monumente, biserici, peşteri şi chilii săpate în stâncă. Una dintre cele cu semnificaţie pentru români se află la 12 kilometri de Ruse, alături de alte 300 de chilii săpate în piatră, fiind celebra chilie a Sfântului Dumitru Basarabov, protectorul oraşului Bucureşti.

sol-luna-bay

În Balcik, pe langă celebrul Castel al  Reginei Maria a României şi splendidele sale grădini, funcţionează Galeria de artă – aflată astăzi în fosta resedinţă a Reginei Maria – unde există o  importantă colecţie de lucrări semnate de pictori români ce au pictat oraşul în vremea în care acesta era frecventat de suverană şi de aristocraţia românească.

În regiunile Asenovgrad şi Perușița (sudul Bulgariei, în apropiere de staţiunile montane Bansko şi Pamporovo) se produce încă un vin roșu, puternic aromat, unic în lume, din soiul de viță-de-vie Mavrud, indigen de pe teritoriul istoric al vechii Tracii (Bulgaria)  cultivat aici încă din timpuri străvechi

Evenimente culturale de neratat în Bulgaria în 2016

Aprilie

22 – 24 Festivalul vinului şi mâncării bulgăreşti

Mai

21- de Sf Constantin şi Elena,  în satul Balgari – sărbătoarea „Nastinarstvo”–  eveniment centrat pe vechiul ritual bulgar  Nestinarski tanți (dansuri pe jaratic)

Sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie – Sărbătoarea culegerii trandafirilor din Kazanlak

Iulie

Burgas – festivalul figurilor din nisip

Razgrad – Târgul Iaurtului

Kavarna – Festivalul de rock

Septembrie

Kavarna – Sărbătoarea peştelui şi scoicilor

Kazanlak – Sărbătoare în valea Regilor traci – festivalul artei tracice antice

35n

Scrie un comentariu: